Przyczyny i objawy próchnicy

Rozwój zmian próchniczych zależy od czterech czynników:

  • diety próchnicotwórczej, która dostarcza cukrów do przemian enzymatycznych;
  • obecności drobnoustrojów, które zajmują się przetwarzaniem węglowodanów na kwasy;
  • wrażliwości powierzchni szkliwa na odwapnienie, która wynika ze składu chemicznego powierzchni;
  • zależy od czasu i częstości działania pierwszego i drugiego czynnika.

Niektóre bakterie, które pojawiają się w płytce nazębnej mogą fermentować dostarczane z dietą węglowodany i tym samym tworzyć kwasy, które powodują spadek pH poniżej 5. Jeśli spadki pH będą się powtarzać, mogą doprowadzić do demineralizacji podatnego miejsca na powierzchni zęba, a następnie rozpoczynają proces próchnicowy. Próchnica rozwinie się wyłącznie w przypadku, jeśli wspólnie zadziałają wszystkie czynniki. Jest to więc choroba, która wynika z zaburzenia równowagi procesów demineralizacji i remineralizacji, które mają miejsce w środowisku ślina, płytka nazębna i szkliwo.

Próchnicę można rozpoznać po takich objawach, jak: wrażliwość na ciepło, zimno, tkliwość podczas szczotkowania i żucia, ubytki w zębach, przykry zapach z ust, nieświeży oddech, ból zębów czy przebarwienia.

Przeczytaj również:

dane
nawigacja
naglowek

Szybki kontakt