Dieta w zapobieganiu próchnicy

Najważniejsze jest ograniczenie spożywania słodyczy i słodkich napojów. Dieta bogata w cukry jest mniej szkodliwa, jeśli codziennie dostarczane są do jamy ustnej fluorki obecne w pastach do zębów i dba się o właściwą kontrolę płytki nazębnej. Co istotne, spożywanie cukru jest bardziej szkodliwe dla uzębienia mlecznego niż stałego. 

Konieczne jest tez zwalczenie bardzo szkodliwego przyzwyczajenia, które polega na spożywaniu słodyczy i napojów pomiędzy posiłkami. Należy je ograniczyć co najwyżej do deseru po głównym posiłku lub wtedy, kiedy istnieje możliwość oczyszczania zębów bezpośrednio po jedzeniu.
W jadłospisie osoby, która chce zapobiec próchnicy, powinny znajdować się pokarmy twarde, ziarniste, także owoce i warzywa. Pomiędzy posiłkami zaleca się jedzenie jabłek, orzechów, marchwi, a także kanapki z serem, twarogiem czy wędliną.
Dobrym rozwiązaniem jest także żucie gumy bezcukrowej w ciągu 10-20 minut po spożyciu posiłku.

Przeczytaj również:

dane
nawigacja
naglowek

Szybki kontakt