Bez kategorii

Z czego zrezygnować dla dobra swoich zębów?

Jeśli nie przepadasz za bolesnymi zabiegami w gabinecie dentystycznym, zadbaj o odpowiednią profilaktykę i higienę jamy ustnej. To nie tylko codzienne szczotkowanie zębów i wizyty kontrolne u stomatologa. To również dbałość o codzienne menu. Czego w nim unikać? Dowiesz się z niniejszego materiału. 

1. Nie żuj kostek lodu 

Żucie kruchego i zimnego lodu może osłabić ząb na tyle, że ulec może on złamaniu. Może też prowadzić do mikrouszkodzeń niewidocznych na pierwszy rzut oka, lecz niosących zagrożenia dla zdrowia jamy ustnej w przyszłości.

2. Unikaj picia czerwonego wina

Czerwone wino przebarwia szkliwo, zawiera ponadto kwasy, które je znacząco osłaniają.

3. Ogranicz jedzenie suszonych owoców

Suszone owoce są zdrowe, ale na przy okazji bogate w dużą ilość cukrów i często drobinek, które dostają się między zęby, stając się zaczątkiem próchnicy.

4. Pij mniej herbaty i kawy

Napoje takie jak herbata czy kawa również wpływają na zmianę barwy zębów, tworząc na nich osad, który trudno jest usunąć.

5. Unikaj basenów

Woda w basenach jest mocno nachlorowana, a chlor działa niszcząco na szkliwo zębów, dlatego warto dawkować sobie tę aktywność fizyczną.

6. Nie kupuj szczoteczek z twardym włosiem

Twarde włosie nie jest korzystne dla szkliwa – używanie szczoteczek z takim właśnie włosiem może wywołać nadwrażliwość zębów.


7. Nie kolczykuj języka

Kolczyk w języku, choć modny i efektowny, nie jest dobry dla zdrowia jamy ustnej. Podczas gryzienia i przeżuwania może powodować uszkodzenia szkliwa.


8. Nie wykorzystuj zębów do „niecnych celów”

Otwieranie butelki zębami lub przecinanie nimi nitki to nie są najlepsze pomysły. Unikaj takich praktyk, gdyż w przeciwnym razie Twoje zęby odwdzięczą Ci się złą kondycją, uszkodzeniami, a nawet złamaniami.

9. Nie przesadzaj z owocami

Owoce – bogate w cukier, mogą być przyczyną powstawania próchnicy.

10. Szczotkuj bez przemocy

Nie wkładaj nadmiaru energii w szczotkowanie zębów – silniej, nie znaczy lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *