Wyniki najnowszych badań
przeprowadzanych pod kierownictwem amerykańskiego naukowca dr.
Steve'a Oghumu zostały przedstawione na spotkaniu American Institute
for Cancer Research, które odbywa się każdego roku. Z badań
wynika, że jedzenie jeżyn może zahamować rozwój komórek
rakowych w jamie ustnej.
Jak dotąd badania
przeprowadzane były jedynie na szczurach, jednak naukowcy są
optymistyczni co do ich dalszego rozwoju i zakładają, że wkrótce
także i ludzie będą mogli skorzystać na tym odkryciu. Podczas
badania zastosowano trzy rodzaje diety dla trzech grup szczurów z
rakiem jamy ustnej: dietę standardową, dietę, w której 5%
stanowiły mrożone jeżyny i dietę, w której jeżyny stanowiły
10%. Po 16 tygodniach zauważono, że u zwierząt, które zjadały 5%
jeżyn, objętość guzów zmniejszyła się średnio o 39%. Co
ciekawe, te osobniki, które jadły dwa razy więcej owoców, miały
guzy mniejsze o 29%, co było zaskoczeniem także dla samych
naukowców.
Kolejnym etapem prac jest
wyjaśnienie, dlaczego jeżyny działają właśnie ten sposób na
organizm zwierząt, jakie zachodzą reakcje i czy da się te odkrycia
wykorzystać w leczeniu ludzi.
To odkrycie może zmienić
oblicze wielu dziedzin związanych z medycyną – np. onkologii,
stomatologii czy dietetyki. Warto więc trzymać rękę na
pulsie i wyczekiwać dalszych informacji na ten temat.
***
Pruszków, Wołomin –
zapraszamy do naszych gabinetów
Tymczasem zachęcamy
wszystkich do odwiedzania naszych gabinetów stomatologicznych w
Pruszkowie i Wołominie i bieżącego kontrolowania stanu swoich
zębów. Pozwól nam zadbać o swoje zdrowie – zapraszamy.