Każdy dentysta
potwierdzi, że to, co jemy oraz jak jemy ma duże znaczenie nie
tylko w kontekście ogólnego zdrowia organizmu, ale także zdrowia
zębów. Nasz sposób odżywiania może wpłynąć na to, jak mocne
będą nasze zęby, jak zdrowe będą dziąsła i jak duże ryzyko
powstania próchnicy będzie nam groziło.
Dieta pozostaje także nie
bez znaczenia dla wyglądu zębów, a w związku z tym także dla
atrakcyjności uśmiechu. Co warto jeść, czego unikać i jakie
wypracować nawyki żywieniowe?
Produkty dobre i niedobre
dla zębów
Do produktów, które
wspomagają zdrowie zębów, z pewnością można zaliczyć wyroby
mleczne – jogurty, kefiry, mleko, sery. Znajduje się w nich wapń,
który wzmacnia strukturę zębów. W naszej diecie powinny się też
znaleźć brokuły, które mają dobre działanie na dziąsła, oraz
tłuste ryby morskie (jako źródło witaminy D, która reguluje
gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu).
Jakich produktów warto
unikać? Należą do nich przede wszystkim słodycze, przez które
wzrasta ryzyko powstania próchnicy. Nie należy też spożywać
słodzonych napojów. Jeśli zależy nam na bieli uśmiechu, warto
unikać lub ograniczyć spożycie silnie barwiących produktów –
kawy, herbaty, buraków, wiśni, szpinaku itp.
Nawyki żywieniowe dla
zdrowia zębów
Jeśli zaś chodzi o
nawyki, które warto wypracować, z pewnością należy do nich mycie
zębów po każdym posiłku. Dlatego też ważne jest jedzenie o
regularnych porach, które pomoże mieć pod kontrolą ten rytuał.
Warto też zrezygnować ze słodkich przekąsek w ciągu dnia oraz
słonych wieczorami (np. chipsów lub paluszków podjadanych w łóżku
przed telewizorem).